Mitä eroa  jalkahoidolla ja jalkojenhoidolla?

Jalkahoitaja- nimitystä voi vapaasti käyttää kuka tahansa, oli hänellä koulutusta alalle tai ei.

Kosmetologit tarjoavat esteettistä jalkojenhoitoa ja pedikyyriä eli terveiden jalkojen kauneudenhoitoa.

Jalkojenhoitaja AT-  tarjoa jalkaterveyttä edistävää jalkojenhoitoa- jalkaterien iho- ja kynsimuutoksia sekä erityisryhmien, kuten diabetes ja reumaa sairastavien lieviä jalkaongelmia, voi hoitaa mm. jalkaterien asentomuutoksia silikoniortoosein ja kevennyksin.

Jalkojenhoitaja- rekisteröidyt jalkojenhoitajat on koulutettu sairaanhoito-oppilaitoksessa ennen vuona 1996, jolloin koulutus lopetettiin. Tämän jälkeen perustettiin ammattikorkeakoulututkinto, jalkaterapeutti. Vaikka Jalkojenhoitaja poistunut nimikesuojattujen ammattinimikkeiden listalta, on sitä nimeä oikeus käyttää edelleen niillä, jotka ovat jalkojenhoitajan koulutuksen saaneet.

Aina kannattaa rohkeasti kysyä, millainen koulutus hoitajalla on. Ammattitaitoinen jalkojenhoitoalan ammattilainen kertoo mielellään ja ylpeänä koulutuksestaan. 


 

Vinkkejä jalkojen omatoimiseen hoitamiseen


Jalkojen pesu

Pese jalat päivittäin haalealla vedellä. Jos jalat hikoilevat paljon tai ovat selkeästi likaiset käytä hapanta pesunestettä (pH < 5,5). Saippuan käyttö kuivattaa ihoa. Jos jalat ovat todella kuivat, voidaan käyttää voidepesua, jossa voidetta tai rasvaa käytetään pesuaineen sijaan. Puhdista kynsiuurteet harjaamalla pehmeällä kynsiharjalla. Niistä saa näin pois lian ja sukkanöyhdän. Kuivaa jalat ja varpaiden välit aina pesun jälkeen. Varpaiden väleihin jäänyt vesi aiheuttaa helposti hautumia.

Jalan kynsien hoito

Kynnet suojaavat varpaiden päitä. Leikkaamalla ne varpaan pään muotoisiksi kulmia pyöristämättä vältytään kynnen sisäänkasvulta. Kynsi on sopivan mittainen, kun sen reuna tuntuu painettaessa sormella kevyesti varpaan päästä. Kynsienhoitovälineet ovat suunhoitovälineiden tavoin henkilökohtaisia. Näin vältytään infektioiden (esim. kynsisienien) tartuttamiselta perheenjäseniin. Perinteiset kaarevateräiset kynsisakset tai -leikkurit ohjaavat kynnen muotoa virheellisesti liian pyöreäksi.

Jalkojen rasvaus

Ihon kosteustasapainon ja joustavuuden säilyttämiseksi jalat rasvataan päivittäin voiteella, jonka rasvaisuus valitaan ihotyypin mukaan. Voidetta hierotaan ihoon vain sen verran kuin sitä imeytyy. Kynsien ja kynsinauhojen rasvaus säilyttää niiden joustavuuden ja ehkäisee kynsien kuivumista ja kupertumista. Varvasväleihin ei laiteta voidetta, sillä se altistaa hautumiselle. Rasvaus pitää ihon ehjänä ja kimmoisana. Kuiva iho rikkoutuu helpommin ja rikkonainen iho altistaa esim. ruusulle, syylille ja jalka- ja kynsisienelle.

Jalkakylvyt eivät edistä jalkaterveyttä. Kuuma vesi ja liian pitkä liottamisaika (yli 10 minuuttia) kuivattavat jalkoja ja hautovat varvasvälejä. Raspaus ja hionta voivat pahentaa kovettumia ja känsiä, jolloin iho puolustautuu ärsytykseen paksuuntumalla. Käänny ammattilaisen puoleen (jalkaterapeutti tai jalkahoitaja), joka poistaa kovettumat ja känsät. Säännöllinen rasvaus ylläpitää ihon juostavuus. Joskus pehmeämmät pohjalliset tai yksilölliset tukipohjalliset tuovat avun kovettumien synnyn estossa.

Kenelle jalkahoito sopii?

Jalkojenhoito toimii erinomaisena hemmotteluhoitona kenelle tahansa. Erityistä huomiota jalat kaipaavat, mikäli

  • Kantapäät ovat kipeät, arat ja halkeilevat tai niissä on kovettumaa
  • Päkiöiden aristus ja kipu haittaa päivittäistä liikkumista
  • Sairastat diabeettista, keskushermostoperäistä sairautta, tuki- ja liikuntaelinsairautta
  • Jalkakipu jatkunut yli kaksi viikkoa ilman erityistä syytä
  • Kengät kuluvat nopeasti
  • Kynsivallit kipeät ja tulehtuneet
  • Jalkaterän alueella oleva syylä hankaa kävellessä
  • Kovettuma, känsä tai syylä aristaa yli kaksi viikkoa
  • Vaivaisenluu kipeä
  • Vasaravarpaan aiheuttama känsä tai kynsiongelma
  • Tiedon puute jalkojen omahoidosta